pátek 10. června 2011

iPad 2


Nedávno jsem se konečně rozhodl a objednal dotykový tablet Apple iPad 2 32GB wi-fi v černé barvě. Jako neznalí uživatel Apple výrobků jsem byl hodně zvědavý jak se s ním bude pracovat a těšil se až ho budu mít v ruce. Podle recenzí i videí je to dost luxusní hračička.
Nezklamal mě. Jeho krásný a zároveň jednoduchý design mě nadchnul. Hned při prvním doteku cítíte, že je vše velmi kvalitně zpracováno. Zadní kovová strana je odolná a slouží jako chlazení. Displej zobrazuje velmi dobře i na přímém sluníčku, což je o proti mé služební dotykové nokii užasná věc :-) Ihned po spuštění si vyžádá synchronizaci s Apple iTunes. Pokud tedy u sebe nemáte v blízkosti počítač, máte smůlu a iPad nenastartujete. Tohle je dost velký nedostatek, naštěstí v iOS 5, který má vyjít na podzim už tohle nebude potřeba. Po úspěšné synchronizaci je iPad připraven a můžete si s ním začít hrát nebo i trochu pracovat :-). Vlastně je tady ještě jedna věc a to, vytvoření Apple účtu pro přístup a stahování aplikací v obchodě App store. Registrace je rychlá, ale zarazilo mě, že po vás Apple chce ihned číslo vaší platební karty.
Ovládáním jsem nadšen. Vše reaguje na dotyk velmi rychle a bez znatelného zpoždění. Aby také ne, když uvnitř se nachází dvoujádrový procesor a nová rychlejší grafika (oproti iPadu 1). V systému může být několik virtuálních ploch, kterými si listujete. Počet ploch záleží na tom, kolik máte nainstalovaných aplikací. Aplikace si můžete umísťovat do složek pro větší přehlednost. Už v základu je v systému nainstalováno dost aplikací. Např. mailový klient, prohlížeč dokumentů, kalendář, poznámky, webový prohlížeč, atd. Překvapilo mě kolik dalších různorodých aplikací je v App store. Např. různé klienty, na facebook, twitter, rss čtečky, software na tvorbu a čtení dokumentů (doc, xls, pps, pdf), čtečka e-knih, komunikační klienti (icq, skype, messenger), různé časopisy i české (computer, formen, týden, reflex a další), přehrávače videí, počasí atd. A abych také nezapomněl, neskutečné množství her. Celkem má být v App store už cca 400tis. aplikací, což je úžasné číslo a myslím si, že si vybere každý. Některé jsou zdarma (s reklamou) jiné za mírný peníz. Časem o některých které používám určitě napíši.
Teď se k něčemu přiznám. Od té doby co mám iPad jsem domácí počítač zapnul dohromady tak 3x. Neměl jsem potřebu. Spousty věcí se dá opravdu udělat na iPadu. PC zapnu jen když chci něco většího stáhnout z internetu (ale i to, se dá na iPadu obejít pomocí webového úložiště, např. dropbox) nebo upravovat nějaký větší dokument či tabulku.
Co napsat závěrem. Snad jen, že je skvělé si ráno v posteli či u jídelního stolu přečíst ranní zprávy a vyřídit mail či jinou agendu. Doufám, že mi tablet bude sloužit dlouhou dobu.